Autotallin rakentamisen hinta ja vaiheet

Tässä artikkelissa käydään läpi autotallin tai autokatoksen rakentamista omatoimirakentajan kannalta. Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät paremmin rakentamisen eri vaiheita sekä millaisia kustannuksia rakentamisesta syntyy ja miten voit niihin vaikuttaa. Artikkelissa esitetyt kustannukset perustuvat kokemukseen alkuvuoden 2021 hintatasosta.

Autotallin rakentaminen voidaan jakaa kustannustarkastelun kannalta seuraaviin vaiheisiin:

 • Suunnittelu
 • Rakennusluvat
 • Pohja- ja maatyöt
 • Perustukset
 •  Autotallin lattian valu
 • Tarvikkeet (”talopaketti”)
 •  Rakennustyö + työmaan valvontakulut
 • Lupamaksut
 • Viimeistelytyöt ja pintakäsittely

Suunnitteluvaihe

Kun Smartia myy tallipaketin, tallin hinta pitää rakennusmateriaalien lisäksi aina sisällään myös kaikki tarvittavat suunnitelmat, eli arkkitehtikuvat (lupapiirrokset) ja rakennekuvat. Riittää että asiakkaalla on idea ja vaikka jonkinlainen hahmotelma, minkä pohjalta suunnittelu aloitetaan. Suunnittelu toteutetaan tyypillisesti myyjän ja asiakkaan yhteistyössä asiakkaan toiveiden ja Smartian ideamalliston pohjalta.

Monesti tallin piirustukset on tehty valmiiksi jo taloa suunniteltaessa ja toteutus tehdään eri aikaan tai eri tyylillä. Tyypillinen asiakas haluaa säästää tallirakennuksen toteutuksessa osallistumalla sen pystyttämiseen itse. Smartian palvelukokonaisuuteen tällainen tapa toteutukselle sopii hyvin. 

Jos haluat että valitsemasi arkkitehti tekee suunnitelmat tallistasi, sekin onnistuu. Tyypillinen arkkitehdin veloitus julkisivu- ja pohjakuvien osalta liikkuu 1000–3000 € luokissa. Arkkitehdin kuvien lisäksi rakennesuunnitelmat täytyy teettää suunnittelutoimistolla. Erikseen ostettuna ne maksavat noin 700–1500 €.

Rakentamisen hinta ratkaistaan hyvin pitkälle suunnitteluvaiheessa. Kokeneet asiantuntijamyyjämme osaavat suunnitella kanssasi sellaiset tilat ja rakenneratkaisut, että se mahtuu kokonaisbudjettiisi.

LVI- ja sähkötyöt

Tyypillisesti piharakennuksiinkin tulee sähköt ja juokseva vesi ja mahdollisesti viemäröinti ja ilmanvaihto. LVIS-suunnitelmat rakentamista varten teetetään tyypillisesti urakoitsijalla, joka tulee tekemään kyseiset työt. Tällaiset suunnitelmat maksavat tyypillisesti yhteensä noin 400–800€. Smartian myyjä voi auttaa sinua löytämään sopivat urakoitsijat kohteeseesi.

Sähköurakan hinta riippuu asennettavan tekniikan määrästä. Sama pätee LVI-urakassa. Tuleeko koneellista ilmanvaihtoa? Maalämpöä? Lattialämmitystä? Wc- tai saunavarustelua? Määrittelyn perusteella Smartian tallimyyjä voi kokemuksensa perusteella arvioida näiden kustannusten osuutta.

Rakennusluvat

Kun suunnittelu on valmis, on aika hakea rakennusluvat. Lupa-asiat hoidetaan nykyään pääsääntöisesti sähköistä Lupapiste.fi -palvelua käyttäen. Rakennusluvan hinta vaihtelee paikkakunnittain ja siihen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä, hoitaako naapurien kuulemisen itse vai antaako sen kaupungin tehtäväksi. Tyypillisesti lupaprosessin kulut piharakennukselle ovat noin 500-800€.

Pohja- ja maatyöt

Varsinainen rakentaminen lähtee liikkeelle pohjatöistä. Paikallinen maaurakoitsija tekee yleensä työn edullisimmin. Rakennusalueelta poistetaan pehmeät maa-ainekset ja korvataan ne kantavalla murskeella. Maatyövaiheessa huomioidaan myös kulkualueet ja niiden kantavuus- ja routasuojausvaatimukset. Yleisesti rakennuslupavaiheessa vaaditaan erillinen maaperätutkimus kantavuuden varmistamiseksi. Rakennusvalvonta osaa kertoa tarvitaanko maaperätutkimusta alueellasi. Maatyöurakoitsijan urakkakokonaisuuteen kannattaa sisällyttää myös perustuksen sisätäyttö hiekalla. Tyypillinen hinta konetyölle ja maa-aineksille tyypillisen kokoisessa talli+ varastorakennuksessa on noin 2000–5000€.

Perustukset

Tyypillinen ratkaisu on tehdä perustukset valamalla ne betonista. Toinen vaihtoehto on muurata perustus harkoista. Perustusten tekeminen tai teettäminen kuuluu Smartian toimintamallissa tyypillisesti asiakkaan itse hoidettaviin asioihin, joissa toki Smartia auttaa tarvittaessa. Rakennuksen rakennekuvien pohjalta perustusurakoitsija tekee perustussuunnitelman, jonka pohjalta perustaminen toteutetaan.

Yleensä parhaan tarjouksen perustusten tekemisestä saat paikalliselta perustusurakoitsijalta. Tyypillinen valetun perustuksen kustannus on noin 100–120€/m (sis. alv. 24%). Suunnittelemalla talliin mahdollisimman vähän kulmia tai kantavia väliseiniä, säästät perustusvaiheessa.

Autotallin lattian valu

Autotallin ja varastojen lattia valetaan betonista. Lattian alle jäävät lvi-tekniikka, täytteenä oleva hiekka ja eristeenä toimivat styroksilevyt. Lattiabetoni liipataan valuvaiheessa täysin sileäksi. Usein lattian pintaan lisätään hierrettävä pinnoite, kuten Master Top. Pinnoite antaa lattialle suojan kulumista vastaan. Pinnoittamaton betoni ei kestä käyttöä. Toinen yleinen vaihtoehto pinnoitukselle on käsitellä se tarkoitukseen soveltuvalla epoksipinnoitteella (Kuten Solmaster) lattian kuivuttua.

Lattian valamisen hoitaa tyypillisesti betonin liippaaja, joita löytyy useilta paikkakunnilta. Liipparin kustannus sisältäen betonit on noin 20-30€/m2.

Smartia-autotallipaketin sisältö

Nykyään on tapana rakentaa joko valmisosapaketista (pre-cut) tai elementeistä. Elementtirakentaminen vähentää työmaa-aikaa, mutta yksilöllisten rakennusten tekeminen elementeistä ei onnistu tai ainakaan se ei ole useinkaan kustannustehokasta. Elementtisuunnittelu tuo hankkeelle lisäkuluja, elementtitehtaiden pöytäkoot ja kuljettaminen aiheuttavat rajoitteita rakennuksella ja kokonaisten elementtien kuljettaminen on kallista.

Smartia ei myy elementtejä, vaan yksilölliset rakennukset mahdollistavaa kätevää precutia. Voidaan sanoa, että Precut-tallipakettitoimitus vastaa toimitussisällöltään talopakettitoimitusta. Pre-cut tarkoittaa, että kaikki rungon osat on määrämittaan katkaistuja valmisosia, joiden tarvittavat loveamiset esim. palkkeja varten ovat valmiina. Rakentamista on monesti verrattu Lego-palikoista rakentamiseen. Jokainen rungon osa on yksilöllisesti numeroitu suoraan puutavaraan. Vastaava numerointi löytyy seinäkohtaisesta rakennekuvasta, jonka ansiosta runkovaihe onnistuu kohtuudella, vaikka et olisikaan rakennusalan ammattilainen. Tekniikka nopeuttaa rakentamista, vähentää hävikkiä ja pitää siten työmaan siistinä.

Jos työmaan ympäristössä on riittävästi tilaa, voidaan rakennuksen seinät tehdä elementeiksi maassa ja nostaa ne valmiina nosturilla pystyyn. Usein samaan aikaan katto rakennetaan perustusten päällä matalalla valmiiksi ja samalla kertaa seinien kanssa se nostetaan valmiiden seinien päälle. Matalalla rakentaminen helpottaa eri työvaiheita ja lisää turvallisuutta.

Tyypillinen täyslämpimäksi tehtävä tallipaketti sisältää puutavaratoimituksen, kattoristikot, katon pintamateriaalin (pelti, tiili tai huopa) + kattoturvatuotteet, ikkunat, ovet, nosto-ovet, höyrynsulkumuovit (tai paperit), aluskatteen, teipit, eristeet, ruuvit ja tarvittavat ankkurit sekä tuulensuoja- ja sisäseinäkipsilevyt. Paketti ei sisällä nauloja, eikä levyjen kiinnitykseen tarvittavia ruuveja. Myöskin vesikourut tyypillisesti kuuluvat toimitussisältöön

Rakennuspaketin hinta-arviota voi helposti arvioida Smartian verkkosivujen valmiiden ideamallien pohjalta. Alasvetovalikoista varustelutasoa säätämällä hinta muuttuu. Tarkemman hinnan saat Smartiasta aina nopeasti 2–4 päivän sisällä tarjouspyynnöstä. Yleensä Smartian tallipaketin osuus on noin 40–50% koko tallirakennuksen kustannuksista ilman kirvesmiesurakkaa. Valmiiksi teetetyn tallirakennuksen hinnasta paketin hinta on noin 30 %.

Talli on mahdollista rakentaa myös lämmitysvarauksella. Tällöin siihen ei asenneta eristeitä, sisäpuolen levytystä, eikä yläpohjaa eristetä. Tällaisen tallipaketin hinta on noin 70 % täyslämpimäksi tehtävän rakennuksen hinnasta. Rakennus on mahdollista eristää myöhemmin.

Autotallin rakennustyön hinta ja rakentamisen kustannukset

Työn osuus on tallin rakentamisessa tarvikepaketin ohella suurin kuluerä. Itse tekevä säästää paljon. Työn toisilla teettävällä on kaksi vaihtoehtoa, palkat kirvesmiehet itse tai ostaa rakennustyö rakennusliikkeeltä. Budjetistaan tarkka saattaa nähdä tässä säästön paikan välttämällä arvonlisäveron maksamisen palkkaamalla kirvesmiehet itse. Palkan maksuun liittyy kuitenkin tiettyjä velvollisuuksia, joista on syytä ottaa selvää esimerkiksi palkka.fi -sivustolta.

Autotallirakennuksen rakentaminen säältä suojaan kestää tyypillisesti valmiiden perustusten päältä tallin koosta riippuen noin 1-2viikkoa kahdella kirvesmiehellä. Viimeistelytyötä ovat levyjen tasoitukset, listoitukset ja pintakäsittelyt. Viime aikoina on yleistynyt tapa tilata ulkoverhouslaudat valmiiksi lopulliseen väriin pohja- ja välimaalattuna. Tämän ansiosta pintamaalaus voidaan suorittaa vaikka vasta vuoden tai kahden päästä ilman riskiä materiaalin pilaantumisesta. 

Smartian ainutlaatuisessa palvelukokonaisuudessa yhdistyy suunnittelu, tavarantoimitus sekä tarvittaessa rakennusaikainen tuki. Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa. Meitä kiitetään erinomaisesta asiakaspalvelusta, sopivista hinnoista sekä materiaalien laadusta. 

 

Liity Smartian rakentajapiiriin

Ideat, inspiraatiot ja vinkit rakentajalle. Liity Smartian rakentajapiiriin ja lähetämme sinulle kiinnostuksesi mukaista tietoa ja inspiraatiota rakennusprojektisi avuksi.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Ota yhteyttä

  Asiantunteva myyntimme apunasi päivästä yksi alkaen.

  Soita 010 574 5500 (Ma-Pe klo 8-16)

  Ota yhteyttä suoraan myyjään:

  Maija Suopanki
  Myyntipäällikkö autotallit ja hallit
  0503843036

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Elisa Aho
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0503845122

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Risto Pohjola
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0415068670

  whatsapp WhatsApp-viesti

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.