Autotallin rakentamisen hinta ja vaiheet

Tässä artikkelissa käydään läpi autotallin tai muun piharakennuksen rakentamista omatoimirakentajan näkökulmasta. Artikkeliin on koottu keskeiset rakentamisen vaiheet ja kerrottu millaisia kustannuksia eri vaiheista ja valinnoista syntyy ja kerrottu miten voit toteuttaa piharakennuksen mahdollisimman kustannustehokkaasti. Artikkelissa esitetyt kustannukset perustuvat kokemukseen alkuvuoden 2023 hintatasosta. Tyypillisen autotallirakennuksen tarvikepakettitoimituksen keskihinta on noin 23 000 €. Tyypillisesti tarvikepaketin osuus koko rakennuksen kustannuksesta on noin 50 % jos rakennuksen pystyttäminen hoidetaan itse. Tällöin valmiin tallirakennuksen hinta on noin 46 000 €. Valmiiksi teetetyn keskimääräisen tallirakennuksen keskihinta liikkuu 65 000–80 000 € tietämissä.

Autotallin rakentaminen voidaan jakaa kustannustarkastelun kannalta seuraaviin vaiheisiin:

 • Suunnittelu
 • Rakennusluvat
 • Pohja- ja maatyöt
 • Perustukset
 • Autotallin lattian valu
 • Tarvikkeet (”talopaketti”)
 • Rakennustyö + työmaan valvontakulut
 • LVI- ja sähkötyöt sekä tarvikkeet
 • Lupamaksut
 • Viimeistelytyöt ja pintakäsittely


Talli K5 on esimerkki tyypillisestä tallirakennuksesta

Suunnitteluvaihe

Kun Smartia myy tallipaketin, tallin hinta pitää rakennusmateriaalien lisäksi aina sisällään myös kaikki tarvittavat suunnitelmat. Riittää että asiakkaalla on idea ja vaikka jonkinlainen hahmotelma, minkä pohjalta suunnittelu aloitetaan. Suunnittelu toteutetaan tyypillisesti myyjän ja asiakkaan yhteistyössä asiakkaan toiveiden ja Smartian ideamalliston pohjalta.

Iso osa toimittamistamme autotallipaketeista toimitetaan myös suoraan asiakkaan valmiiden lupapiirrosten pohjalta.  Usein tallirakennuksen piirustukset on tehty valmiiksi jo talon suunnittelun yhteydessä ja toteutus tehdään eri aikaan.

Jos haluat että valitsemasi arkkitehti tekee suunnitelmat tallistasi, sekin onnistuu. Tyypillinen arkkitehdin kustannus on rakennuksen kokoluokasta riippuen 2000–4000 €. Arkkitehdin kuvien lisäksi tarvitaan rakennesuunnitelmat, jotka täytyy teettää suunnittelutoimistolla. Erikseen ostettuna ne maksavat noin 1000–1500 €. Rakennekuvat kuuluvat Smartian tallitoimitukseen.

Rakentamisen hinta ratkaistaan hyvin pitkälle suunnitteluvaiheessa. Kokeneet asiantuntijamyyjämme osaavat suunnitella kanssasi sellaiset tilat ja rakenneratkaisut, että se mahtuu kokonaisbudjettiisi.

LVI- ja sähkötyöt

Tyypillisesti piharakennuksiinkin tulee sähköt ja mahdollisesti juokseva vesi, viemäröinti ja ilmanvaihto. LVIS-suunnitelmat teetetään tyypillisesti urakoitsijalla, joka myös toteuttaa työmaan urakat. Tällaiset suunnitelmat maksavat tyypillisesti yhteensä noin 400–800 €. Smartian myyjä voi auttaa sinua löytämään sopivat urakoitsijat kohteeseesi.

Sähköurakan hinta riippuu asennettavan tekniikan määrästä. Sama pätee LVI-urakassa. Hoituuko ilmanvaihto painovoimaisesti tai huippuimurilla vai tuleeko rakennukseen koneellinen ilmanvaihto? Mikä lämmitysratkaisu rakennukseen valitaan? Tuleeko wc- tai sauna? Asiantunteva myyjä osaa arvioida kanssasi kokonaisbudjettia valintojesi perusteella.

Rakennusluvat

Kun suunnittelu on valmis, on aika hakea rakennusluvat. Lupa-asiat hoidetaan nykyään pääsääntöisesti sähköisiä luvanhakukanavia (kuten Lupapiste.fi) käyttäen. Rakennusluvan hinta vaihtelee paikkakunnittain ja siihen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä, hoitaako naapurien kuulemisen itse vai antaako sen kaupungin tehtäväksi. Tyypillisesti lupaprosessin kulut piharakennukselle ovat noin 500–800 €.

Pohja- ja maatyöt

Varsinainen rakentaminen lähtee liikkeelle pohjatöistä. Paikallinen maaurakoitsija tekee yleensä työn edullisimmin. Rakennusalueelta poistetaan pehmeät maa-ainekset ja korvataan ne kantavalla murskeella. Maatyövaiheessa huomioidaan myös kulkualueet ja niiden kantavuus- ja routasuojausvaatimukset. Joissakin tapauksissa voidaan vaatia erillinen maaperätutkimus kantavuuden varmistamiseksi. Rakennusvalvonta osaa kertoa tarvitaanko maaperätutkimusta alueellasi. Maatyöurakoitsijan urakkakokonaisuuuteen kannattaa sisällyttää myös perustuksen sisätäyttö hiekalla. Tyypillinen hinta konetyölle ja maa-aineksille tyypillisen kokoisessa kahden auton katos + talli + varasto-rakennuksessa on noin 4000–5000 €.

Perustukset

Tyypillinen ratkaisu on tehdä perustus valamalla se betonista. Toinen vaihtoehto on muurata se harkoista. Tyypillisesti perustusurakoitsija tekee rakennuksen rakennekuvien pohjalta perustussuunnitelman, jonka pohjalta perustaminen toteutetaan.

Tyypillinen valetun perustuksen kustannus on noin 100–120 €/m (sis. alv. 24 %). Suunnittelemalla rakennukseen mahdollisimman vähän kulmia tai kantavia väliseiniä säästät jo perustusvaiheessa. Voit hankkia perustussuunnittelijan ja urakoitsijan itse tai sisällyttää urakan Smartian toimituskokonaisuuteen.

Autotallin lattian valu

Autotallin ja varastojen lattia valetaan betonista. Lattian alle jäävät lvi-tekniikka, täytteenä oleva hiekka ja eristeenä toimivat styroksilevyt. Lattiabetoni liipataan valuvaiheessa täysin sileäksi. Usein lattian pintaan lisätään hierrettävä pinnoite, kuten Master Top. Toinen yleinen vaihtoehto on käsitellä lattia tarkoitukseen soveltuvalla epoksipinnoitteella (kuten Solmaster). Pinnoite antaa lattialle suojan kulumista vastaan, eikä lattiasta irtoa betonipölyä käsittelyn jälkeen. Pinnoittamaton betoni ei kestä kovaa käyttöä.

Lattian valamisen hoitaa tyypillisesti betonin liippaaja. Liipparin kustannus sisältäen betonit, on noin 15–20 €/m2.

Smartia-autotallipaketin sisältö

Nykyään on tapana rakentaa joko valmisosapaketista (precut) tai elementeistä. Elementtirakentaminen vähentää työmaa-aikaa, mutta yksilöllisten rakennusten tekeminen elementeistä ei onnistu tai ainakaan se ei ole useinkaan kustannustehokasta. Elementtisuunnittelu tuo hankkeelle lisäkuluja, elementtitehtaiden pöytäkoot ja kuljettaminen aiheuttavat rajoitteita rakennukselle ja kokonaisten elementtien kuljettaminen on kallista.

Smartia ei toimita elementtejä, vaan yksilölliset rakennukset mahdollistavia precut-valmisosatoimituksia. Voidaan sanoa, että precut-toimitus vastaa toimitussisällöltään tyypillistä talopakettitoimitusta. Precut tarkoittaa, että kaikki rungon osat ovat määrämittaan katkaistuja valmisosia, joiden tarvittavat loveamiset esim. palkkeja varten ovat valmiina. Rakentamista on monesti verrattu Lego-palikoista rakentamiseen. Jokainen rungon osa on yksilöllisesti numeroitu. Vastaava numerointi löytyy seinäkohtaisesta rakennekuvasta. Rakentaminen onnistuu kokemattomammaltakin pystyttäjältä. Precut-valmisosat nopeuttavat rakentamista, vähentävät hävikkiä ja kun työmaalla ei tarvitse osia työstää, työmaa pysyy siistinä.

Tyypillinen täyslämpimäksi tehtävä tallipaketti sisältää puutavaratoimituksen, kattoristikot, katon pintamateriaalin (pelti, tiili tai huopa) + kattoturvatuotteet, ikkunat, ovet, nosto-ovet, höyrynsulkumuovit (tai paperit), aluskatteen, teipit, eristeet, tarvittavat rakennusteräsosat kuten kulmaraudat sekä tuulensuoja- ja sisäseinäkipsilevyt. Myös vesikourut ja kattoturvatuotteet tyypillisesti kuuluvat toimitussisältöön, mutta ne voi myös hankkia halutessaan paikalliselta peltisepältä.

Rakennuspaketin hinta-arviota voi helposti arvioida Smartian verkkosivujen valmiiden ideamallien pohjalta. Alasvetovalikoista varustelutasoa vaihtamalla hinta muuttuu. Tyypillisen autotallirakennuksen tarvikepakettitoimituksen keskihinta on noin 24 000 €. Tarkemman tarjouksen juuri omasta rakennuksestasi saat Smartialta aina nopeasti muutaman päivän sisällä tarjouspyynnöstä. Tyypillisesti pakettitoimituksen osuus on noin 50 % koko tallirakennuksen kustannuksista ilman pystytyskuluja. Valmiiksi teetetyn tallirakennuksen hinnasta paketin hinta on noin 30 %.

Talli on mahdollista rakentaa myös lämmitysvarauksella. Tällöin siihen ei asenneta eristeitä, eikä sisäpuolen levytystä, eikä yläpohjaa eristetä. Tällaisen tallipaketin hinta on noin 70 % täyslämpimäksi tehtävän rakennuksen hinnasta. Rakennus on mahdollista eristää myöhemmin.

Autotallin rakennustyön hinta

Työn osuus on tallin rakentamisessa tarvikepaketin ohella suurin kuluerä. Itse tekevä säästää paljon. Työn toisilla teettävällä on kaksi vaihtoehtoa, palkata kirvesmiehet itse tai ostaa rakennustyö rakennusliikkeeltä. Smartialta löytyy myös hyviä pystyt yhteistyökumppaneita, joista kannattaa kysyä tarkemmin myyjiemme kautta. Budjetistaan tarkka saattaa nähdä tässä säästön paikan välttämällä arvonlisäveron maksamisen palkkaamalla kirvesmiehet itse.

Autotallirakennuksen rakentaminen säältä suojaan kestää tyypillisesti valmiiden perustusten päältä tallin koosta riippuen noin 1–2 viikkoa kahdella kirvesmiehellä. Se kuinka kauan rakennuksen täysin valmiiksi tekeminen kestää, riippuu hyvin paljon varustelusta ja rakennuksen koosta. Arvion pystytystyön hinnasta ja rakennuksen kokonaisbudjetista saat myyjiltämme.

 

Smartian ainutlaatuisessa palvelukokonaisuudessa yhdistyy suunnittelu, tavarantoimitus sekä tarvittaessa rakennusaikainen tuki. Isompiin halli- ja toimitilakohteisiin tarjoamme myös asennuspalvelua. Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa. Meitä kiitetään erinomaisesta asiakaspalvelusta, sopivista hinnoista sekä materiaalien laadusta.

 

Liity Smartian rakentajapiiriin

Ideat, inspiraatiot ja vinkit rakentajalle. Liity Smartian rakentajapiiriin ja lähetämme sinulle kiinnostuksesi mukaista tietoa ja inspiraatiota rakennusprojektisi avuksi.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Ota yhteyttä

  Asiantunteva myyntimme apunasi päivästä yksi alkaen.

  Soita 010 574 5500 (Ma-Pe klo 8-16)

  Ota yhteyttä suoraan myyjään:

  Maija Suopanki
  Myyntipäällikkö autotallit ja hallit
  0503843036

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Elisa Aho
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0503845122

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Risto Pohjola
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0415068670

  whatsapp WhatsApp-viesti

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.