Lisärakennus pihalle – Mitä sinun tulee tietää?

Rakentamisella on omat tärkeät vaiheensa: suunnittelu, budjetointi, rakennuslupa ja vastuuhenkilöt, maanrakennus, itse rakennustyö sekä rakennuksen viimeistely. Rakentamisen alussa painottuvat erilaiset luvat, tutkimukset ja oikeudet. Vaikka lisärakennus ei välttämättä vaadikaan esimerkiksi perustuksiltaan samaa kuin päärakennus, ei lisärakennusta suunniteltaessa ja rakennettaessa voi oikaista sieltä, mistä aita on matalin.

Rakennusoikeus: Paljonko saat rakentaa

Tonttisi rakennusoikeus on jo valmiiksi määrätty ja se kertoo, minkä kokoisen piharakennuksen voit rakentaa. Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana, joka määräytyy kaavassa ilmoitetun tehokkuusluvun (e) mukaan. Kerrosalalla tarkoitetaan ulkoseinien mukaan mitattua pinta-alaa. Tähän luetaan myös esimerkiksi autokatoksen kiinteä kylmä sivuseinä, mutta usein itse avonaiset katokset taas ei.

Kannattaa huomioida, että tässä saattaa olla vaihtelua paikkakuntakohdittain. Voit kysyä neuvoa ja lisäohjeita paikkakuntasi rakennusvalvonnasta.

Smartian piharakennuksissa helposti muunneltavat valmismallit muokkautuvat tontin asettamien vaatimusten mukaisiksi. Muun muassa ajosuunnat voidaan toteuttaa rakennukseen joko kyljestä tai päädystä tontti liittymien mukaan. Samalla kun itse rakennus muovautuu tontin tarpeisiin, voidaan myös rakennuksen sisätiloja optimoida järkeväksi tarpeiden kannalta.

Vaivaton lupaprosessi

Rakennuslupaprosessiin uudistamisesta on puhuttu jo vuosia ja näillä näkymin uusi laki tulisi voimaan 1.1.2025 (lähde: Ympäristöministeriö). Uusi rakennuslupakäytäntö pyrkii sujuvoittamaan rakentamista sulauttamalla rakennusluvan, toimenpideluvan ja toimenpideilmoituksen yhdeksi lupamuodoksi, rakentamisluvaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa esimerkiksi alle 30 neliömetrin ulkorakennuksen tai autotallin voi rakentaa ilman rakentamislupaa.

Huomioitavaa on, että jatkossakin kaiken rakentamisen on noudatettava kaavassa osoitettua rakennusoikeutta, rakentamismääräyksiä ja rakentamisen säädöksiä.

Yli 30 neliömetrin piharakennuksiin tulee edelleen hakea rakennuslupa. Lupaa haetaan paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta joko paperiversiona tai sähköisesti verkossa. Sähköinen hakeminen tapahtuu lupapiste.fi (osalla kunnista oma lupakäsittely osoite) palvelun kautta ja paperiversion hakemuskaavakkeen saat paikallisesta rakennusvirastosta. Rakennuslupahakemuksen jättää joko rakennushankkeeseen ryhtyvä tai hänen valtuuttamansa henkilö.


Lisäneliöt voi hyödyntää autotallissa vaikka liiketilana.

Rakennuslupaa kannattaa hakea hyvissä ajoin enne rakennusprojektin aloittamista. Smartian verkkosivuilta saat tulostettua mukaasi alustavan pohjaluonnoksen, jonka avulla voit selvittää rakennusvirastosta, onko rakentamiselle mitään esteitä, ja tuleeko muita määräyksiä tai rajoituksia kuten paloluokituksia.

Jos piharakennukselle on haettu lupaa jo talon rakentamisen yhteydessä ja piharakennukseen halutaankin muutoksia, pitää rakennuslupaa hakea uudelleen tai vähintää. Näissä tapauksissa usein kuitenkin riittää, että muutoksista piirretään vain muutoskuvat.

Rakennuslupapiirrokset kuuluvat mukaan Smartia-piharakennuksien toimitussisältöön. Ne toimitetaan sekä virallisina paperiversioina kolmena sarjana seläkkeellä varustettuna, että sähköisinä versioina sähköpostitse. Rakennuslupapiirrokset liitetään mukaan itse rakennuslupahakemukseen. Smartia toimittaa autotallit myös suoraan asiakkaan valmiista lupakuvista.

Katse maaperään ja perustuksiin

Ennen itse piharakennuksen pystyttämistä on katse syytä kääntää kohti maaperää. Maanrakennustöiden määrä riippuu tontin koosta, muodosta ja maaperästä. Maaperätutkimuksen perusteella perustussuunnittelija määrittää kantavien maa-ainesten toteutuksen.

Perustamistapa määräytyy hyvin pitkälle maaperän kantavuuden mukaan. Kantavalla maaperällä riittää usein, että pintakuntta poistetaan ja tilalle vaihdetaan kantava kapilaarimurske, joka tiivistetään. Mikäli maaperä on pehmeää, joudutaan joskus perustamistapa tekemään paalutuksella, jossa maaperään asennetaan koneellisesti teräs- tai betonipaaluja kantavuuden parantamiseksi.

Tämän jälkeen tehdään itse perustukset, eli sokkeli. Sokkeli toteutetaan useimmiten joko paikallaan valettuna valubetonisokkelina tai muurattavana harkkosokkelina. Harkkosokkeli tarvitsee myös usein valetun anturan, jotta perustukselle saavutetaan riittävä kantavuus.

Kun kivijalka on saatu valmiiksi, se täytetään oikeaan korkeuteen esimerkiksi hiekalla tai kapilaarimurskeella.


Lisärakennuksella saadaan helposti omaa tilaa, rauhaa ja kompaktisti asuinneliöitä.

Projektin budjetointi

Mitä lisärakennuksen rakentamien pihallesi maksaa, riippuu useasta tekijästä. Oletko valmis tekemään itse suuren osan rakennustöistä? Miten suuren lisärakennuksen haluat? Paljonko rahaa menee maaurakointiin ja esimerkiksi sähkötöihin?

Suurin yksittäinen kuluerä on varmasti työn osuus. Oman työn osuudella pystyt tekemään budjetistasi maltillisemman. Usein Smartia piharakennukset rakennetaankin hartiapankilla kokonaan tai osittain omalla työllä. Pre-cut pakettitoimituksemme on suunniteltu ja tuotteistettu niin, että rakentaminen olisi mahdollisimman nopeaa ja helppoa.

Kun ostat valmiin Smartia-paketin, ei sinun tarvitse juosta materiaalien perässä ja säästät sekä aikaa että kuljetuskustannuksissa. Huolehdi rakentamisen aikana myös rahoituksesta ja vakuutuksista!Projektin budjetointi
Mitä lisärakennuksen rakentamien pihallesi maksaa, riippuu useasta tekijästä. Oletko valmis tekemään itse suuren osan rakennustöistä? Miten suuren lisärakennuksen haluat? Paljonko rahaa menee maaurakointiin ja esimerkiksi sähkötöihin?

Suurin yksittäinen kuluerä on varmasti työn osuus. Oman työn osuudella pystyt tekemään budjetistasi maltillisemman. Usein Smartia piharakennukset rakennetaankin hartiapankilla kokonaan tai osittain omalla työllä. Pre-cut pakettitoimituksemme on suunniteltu ja tuotteistettu niin, että rakentaminen olisi mahdollisimman nopeaa ja helppoa.

Kun ostat valmiin Smartia-paketin, ei sinun tarvitse juosta materiaalien perässä ja säästät sekä aikaa että kuljetuskustannuksissa. Huolehdi rakentamisen aikana myös rahoituksesta ja vakuutuksista!


Oma soppi, pihasauna ja oleskelutila. Taakse saa vaikka autokatoksen. Suunnittele yhdessä Smartian kanssa oma unelmapakettisi.

Valmis paketti on nyt edullinen ratkaisu

Nykyinen maailmantilanne on nostanut rakentamisen kustannuksia ja moni pohtiikin, onko edullisempaa rakentaa pitkästä tavarasta vai tilata valmis paketti. Kun suhteuttaa Smartia-autotalliin käytettävän budjetin määrää pitkästä rakentamiseen verrattuna, on huomattavasti halvempaa ja kustannustehokkaampaa ostaa valmis paketti, kuin kaikki materiaalit erikseen rautakaupan kautta.

Helpoksi Smartian kanssa rakentamisen tekee apu, jonka saat Smartian kautta muun muassa rakennusluvan hakemiseen. Smartialla on tieto viimeisimmistä rakennusmääräyksistä, jolloin he osaavat auttaa sinua rakennusprojektissasi alusta loppuun ongelmitta. Smartian piharakennustoimitukset ovat luotettavia, helppoja ja ennen kaikkea turvallisia ratkaisuja.

Lisätietoja voi kysyä täältä: myynti@smartia.fi | puh: 010-574 5511

Liity Smartian rakentajapiiriin

Ideat, inspiraatiot ja vinkit rakentajalle. Liity Smartian rakentajapiiriin ja lähetämme sinulle kiinnostuksesi mukaista tietoa ja inspiraatiota rakennusprojektisi avuksi.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Ota yhteyttä

  Asiantunteva myyntimme apunasi päivästä yksi alkaen.

  Soita 010 574 5500 (Ma-Pe klo 8-16)

  Ota yhteyttä suoraan myyjään:

  Maija Suopanki
  Myyntipäällikkö autotallit ja hallit
  0503843036

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Elisa Aho
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0503845122

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Risto Pohjola
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0415068670

  whatsapp WhatsApp-viesti

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.