Pihasaunan rakentaminen – muistilista saunan rakentajalle

Valitse sopiva saunamökki käyttötarkoituksen mukaan

Pohdi huolellisesti minkälaiseen käyttötarkoitukseen olet saunarakennusta hankkimassa. Tuleeko se ympärivuotiseen käyttöön, vai onko se lähinnä kesäkauden käytössä? Montako henkilöä kerrallaan saunaan tulee mahtua? Mitä tupaan täytyy mahtua? Toimiiko se lisämajoituspaikkana, jossa yövytään? Mahtuuko sänky? Jääkaappi? Nojatuolit? Riittääkö että tupa toimii pukuhuoneena? Vietetäänkö saunatuvassa samalla iltaa, kun toinen osa seurueesta saunoo? Miten pienet lapset tulee huomioida asiassa? Kuljetaanko saunasta jäähylle ulos tai uimaan?

Ikkunoiden kokoon liittyy usein toiveita. Halutaanko isot maisemaikkunat luontoon vai halutaanko rakennuksen sisällä yksityisyyttä, jolloin isot ikkunat täytyy peittää tai valita malli, jossa on pienemmät ikkunat? Mihin suuntaan aurinko laskee? Mistä se paistaa silloin kun tyypillisesti saunotaan?

Kaikki saunarakennukset voidaan kasata myös peilikuvana. Ovien kätisyydet tulee huomioida suunniteltaessa. Muun muassa näitä asioita Smartian saunamyyjä käy läpi asiakkaan kanssa sopivaa mallia valittaessa. Sopiva ratkaisu löytyy kaikille ja oikeanlaisesta saunarakennuksesta on iloa kymmeniksi vuosiksi?

Pihasaunan tyyli

Halutaanko saunasta saman tyylinen kuin pihan muista rakennuksista, vai halutaanko sen juuri poikkeavan niistä? Onko valoisa ja avara sauna tyylisi, vai hämyisämpi malli pienillä ikkunoilla? Se, onko rakennuksessa modernin tyylinen pulpettikatto vai perinteisempi harjakatto, ratkaisee pitkälti rakennuksen ilmeen. Poikkiharja vai pitkittäisharja? Myös rakennuksen ulko- ja sisäpuolen värityksellä vaikutetaan paljon sen ilmeeseen ja tunnelmaan.

Onko hirsisauna hyvä investointi?

Jos ostat uuden auton kaupasta, sen arvo laskee ensimmäisenä vuotena n.15 %. Viiden vuoden päästä arvosta on jäljellä vain hieman yli puolet hankintahinnasta. Arvon alenema 33 000 € autolle on tällöin yli 3000 €/v (Lähde Autoalan tiedotuskeskus).

Saunamökin arvo ei laske samalla tavalla. Hirsirakennus on aina tyylikäs ja pienellä hoidolla rakennus pysyy hyvänä vuodesta toiseen. Vaikka möisit mökkipaikkasi tai omakotitalosi pois, saunamökki lisää aina sen houkuttelevuutta ja nostaa kiinteistön arvoa. Rakennuksen käyttöarvo ei laske vuosien saatossa, eikä huoltokulut ole merkittäviä. Kun muistat kuivattaa saunatilat käytön jälkeen huolellisesti ja käsittelet pinnat aika ajoin uudelleen, rakennuksesi kestää helposti 30 vuotta tai enemmän. Kaikissa Smartian saunoissa on löylyhuoneessa avattava ikkuna tuuletusta varten. Nakkaa löylyistä lähtiessä muutama puu pesään ja jätä ikkuna raolleen, niin sauna tuulettuu ja kuivuu nopeasti.

Saunarakennuksen elinkaarensa aikana tuottama mielihyvällä on rahassa mittaamaton arvo ja sitä ei voi millään pitää huonona investointina. Investointikulua voi jaksottaa hyödyntämällä erämaksua. Smartia tarjoaa helpon ja paljon käytetyn mahdollisuuden maksaa kauppahinta pois suunnitellulla kuukausierällä, joka on minimissään 1,2 % kauppahinnasta. Tyypillinen kuukausihinta voi olla esimerkiksi 150 €. Myyjä kertoo mielellään lisää rahoitusmahdollisuudesta.

Sopiva hirsivahvuus

Smartia toimittaa saunoja ja mökkejä pääasiassa kolmella hirsivahvuudella: 58mm, 90mm ja 134mm.

58mm hirsi on tyypillinen vaihtoehto pienemmille rakennuksille, joita ei pääsääntöisesti käytetä läpi vuoden. Paksumpi  90 mm hirsi ja 134mm hirsi ovat tyypiltään lamellihirsiä, jotka on liimattu kahdesta erillisestä puusta vastakkain. Hirren vahvuus vaikuttaa ulkonäköön, mutta mitä isompi rakennus on kyseessä, sitä enemmän tulee merkitykselliseksi myös paksumman hirren paremmat tekniset ominaisuudet. Paksumpi hirsi kestää ohuempaa paremmin vääntymistä. Paksummissa hirsirakennuksissa (>90mm) myös nurkkarakenne muuttuu tiiviimmäksi, minkä ansiosta rakennus soveltuu paremmin kylmän vuodenajan käyttöön.

Hirsisaunan eristäminen ja talvikäyttö

Tyypillisesti Smartian toimittamat hirsirakennukset toimitetaan käyttöön, jossa niitä ei kylmänä vuodenaikana pidetä jatkuvasti lämpimänä. Rakennuksissa on 2-kerroksisiset lämpölasi-ikkunat, jotka pitävät lämmön hyvin sisällä. Niissä on uretaanieristeinen ovi, joka ei kuitenkaan lämmön eristävyydeltään vastaa huippulämmintä nykyaikaista omakotitalon ulko-ovea. Ala- ja yläpohjaan on mahdollista asentaa 100 mm uretaanieristettä, joka auttaa lämmöneristävyydessä merkittävästi. Rakennusvaiheessa tehtävä lisäeristäminen on edullinen ja helppo toteuttaa.

Kun halutaan täyslämmin ympärivuotiseen käyttöön hyvin soveltuva mökki, se tehdään 134 mm hirrestä ja varustetaan energiatehokkaammilla ikkunoilla ja ovella. Hirren lisäksi toinen vaihtoehto on rakentaa ympärivuotiseen käyttöön tuleva mökki tai huvila omakotitalon rakenteella (Smartian pre-cut-mallisto).

Rakennusoikeus ja luvat

Kuinka lähelle rantaa saan rakentaa? Minkä kokoisen rakennuksen saan rakentaa? Tässä on vaihtelua kunnittain ja kunnan rakennusvalvonta osaa tonttitietojesi perusteella kertoa tähän vastauksen. Pihasauna tarvitsee käytännössä aina rakennusluvan. Rakennusluvan hakeminen tehdään nykyään pääsääntöisesti Lupa.fi -palvelussa sähköisesti. Lupaprosessia ei kannata pelätä. Pääsääntöisesti lupa myönnetään. Smartiasta saat neuvot ja tarvittavat dokumentit lupahakemuksen liitteeksi. Voit myös käydä esittelemässä suunnitelmiasi kunnan rakennusvalvojalle ennen varsinaista luvan hakemista. Tulosta mukaan Smartian sivulta pohjakuva ja kuva saunasta ja hahmottele rakennuksen sijainti tontille. Smartian saunarakennukset ovat useille valvojille tuttuja, niitä arvostetaan ja niille saa hyvin luvat.

Milloin kaupat saunasta pitää tehdä?

Sauna valmiiksi juhannukseksi – Milloin on oikea aika tehdä kaupat? Smartia tekee menevimpiä saunamalleja talven aikana varastoon. Talvella tehtävien saunojen ennakkomyynti alkaa jo loka-marraskuussa ja ne toimitetaan asiakkaille tyypillisesti maalis-toukokuussa. Muutosmallit ja harvinaisemmat saunamökkimallit tehdään tuotantolinjastolla tilaushetken mukaan sen hetken tilausjonon mukaisesti. Toimitusaika tilauksesta vaihtelee suuresti vuodenajan mukaan noin 3-12vkon välillä. Tekemällä kaupat jo hyvissä ajoin talvella, varmistat että saat rakennuksesi hyvissä ajoin keväällä.

Myös rakennusluvan hakemiseen on syytä varata joku viikko aikaa. Talvella rakennusvalvonnassa ei ole samanlaista ruuhkaa kuin keväällä. Hae lupa ajoissa valmiiksi.

Tyypillinen tapa on tehdä alustavat kaupat saunarakennuksesta lupaehtoisena. Tällöin myyjä varaa tuotantojonosta kapasiteetin haluamasi toimitusajan mukaisesti. Luvan saamisen jälkeen kauppa vahvistetaan ja rakennus etenee valmistukseen. Jos lupaa ei myönnettäisi, mitään vahinkoa ei tapahdu.

Saunarakennuksen perustaminen

Maaperä saunarakennuksen alla tulee olla kantava ja vettä läpäisevä. Yleensä pehmeää maa-ainesta poistetaan 30–50 cm ja tilalle ajetaan kantavaa kivimursketta. Tässä vaiheessa maahan usein upotetaan myös saunakaivo, mikä yleensä toimitetaan osana Smartian toimituskokonaisuutta. Tyypillisesti saunarakennusten perustukseksi riittää Leca-harkot, jotka asetellaan murskeen päälle perustussuunnitelman mukaiseen järjestykseen. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää betonipilareita, joissa on säädettävä teräslaippa. Säätöpilareiden avulla rakennus on helppo säätää suoraan, vaikka pohja ei olisi aivan tasainen.

Saunan rakennussarja on tee se itse -miehen valinta

Rakennussarja vai valmissauna? Kun haluat säästää, rakennuspaikka sijaitsee siten, että valmiin rakennuksen toimittaminen perille ei ole mahdollista, on valintasi Smartian rakennussarja. Syynä rakennussarjan valintaan voi olla myös se, että yksinkertaisesti pidät rakentelusta. Hirsirakentaminen on mukavaa, eikä vaikeaa. Jos sinulla on vähänkin kokemusta rakentelusta ja osaat tulkita ohjeita, niin saunan tekeminenkin kyllä onnistuu. Useimmissa malleissa ei ole kovin painavia tai pitkiä yksittäisiä osia, jotka vaatisivat nostovoimaa. Yleensä kahden hengen voimat riittävät joka tilanteessa. 

Mitä saunan rakennussarja sisältää?

Smartian toimitussisältö on tiettävästi markkinoiden kattavin. Paketti sisältää kaikki tarvittavat puuosat. Jokainen hirsi on numeroitu ja valmis asennettavaksi ohjeen mukaisesti. Lisäksi paketissa tulee lattialaudat, kattolaudat, ikkunanpielilaudat, ikkunat ja mallin mukaiset ovet. Myös lukot ja painikkeet kuuluvat Smartian laajaan toimitukseen. Laudemateriaali on vakiotoimituksessa kuusta ja se pitää itse kasata. Lisähinnasta on vaativampaan makuun saatavissa valmiiksi kasattu laude, joka on tyypillisesti lämpöhaapaa. Tyypillisesti rakennussarjan yhteydessä toimitetaan myös ”kattopaketti”, joka sisältää katon alushuovan, pintahuovan (palahuopa), räystäskaistat sekä tarvittavat peltiset räystäslistat ja huopanaulat. Paketti sisältää myös sähköiset lupakuvat (julkisivut, leikkauskuvat ja pohjakuva sekä perustamisohje) dwg-muodossa.  

Paketti sisältää kokoamiseen tarvittavat naulat. Mikäli haluat asentaa lattialaudat ruuveilla, ne täytyy hankkia erikseen. Paketti ei sisällä ylä- tai alapohjan xps-eristettä (Finnfoam tai vast.) eikä eristämiseen tarvittavaa uretaanivaahtoa. Se ei myöskään sisällä perustusharkkoja tai pilareita.  

Pihasaunan jätevedet

Tyypillisesti pihasaunan vähäiset pesuvedet saa laskea maaperään, jos sauna on toteutettu ”kantovesi-periaatteella”, eli sinne ei tule juoksevaa vettä hanasta. Tällöin kantavaan ja vettä imevään murskekerrokseen upotetaan  35 cm korkea Sami-saunakaivo tai vastaava. Saunakaivo viivästyttää veden imeytymistä maaperään ja kerää kiinteän aineksen helposti puhdistettavaan sakkapesään.

Kaavoitetuilla asuinalueilla pihasauna täytyy yleensä joko liittää viemäriverkostoon tai varustaa umpisäiliöllä, joka voidaan aika ajoin esim. uppopumpun avulla tyhjentää viemärin tarkistuskaivon kautta viemäriin. Olipa kyse kummasta tahansa jätevesiratkaisusta, saat sen helposti Smartiasta saunatoimituksen kanssa. Jätevesiasioissa rakennuspaikan vaatimukset osataan kertoa parhaiten kunnan rakennusvirastossa.

Valmissauna on helppoutta etsivän ratkaisu

Valmissauna tehdään valmiiksi tehtaalla ja nostetaan autonosturilla valmiiden perustuksien päälle. Valmissauna voidaan toimittaa tehtaalla sisältä ja ulkoa valmiiksi pintakäsiteltynä tai puuvalmiina. Ammattilaisten ruiskulla tekemä pintakäsittely takaa ensiluokkaisen lopputuloksen, kun pinnat käsitellään rakentamisen aikana vaiheittain. Seinät käsitellään ennen lattian asennusta jne. Valmissauna on saunomiskunnossa suojamuovien poistamisen jälkeen.

Pihasaunan pintakäsittely

Hirrestä tehty rakennus suositellaan käsiteltäväksi hengittävillä pintakäsittelyaineilta, niin sisältä kuin ulkoa. Ulkoseinä on suositeltavaa käsitellä ensin kirkkaalla pohjusteella (Kuten Valtti Pohjuste tai Woodex Aqua Base). Pohjusteen käyttö parantaa suojaa auringon ja sääolosuhteiden tuomalle rasitukselle. Värillinen pinta on suositeltavaa tehdä joko kuultavalla puunsuojalla (esim. Valtti Akvacolor, Valtti Color tai Woodex Aqua Classic tms.). Mikäli haluat pintaan peittävän puunsuojan, huolehdi että sekin on hirsipinnalle sopivaa, (kuten Vinha tai Visa peittosuoja).

Löylyhuoneen käsittelyaineina käytetään seinissä usein saunavahaa tai saunasuojaa (Supi Saunavaha, Supi Saunasuoja tai vastaava). Saunavaha soveltuu myös lauteille toisin kuin saunasuoja. Lattian käsittelyssä suositaan nykyään vahvan lakkakerroksen sijasta usein myös vahoja (kuten Supi lattiavaha). Lattian käsittelyssä voidaan käyttää tarvittaessa myös hengittämätöntä lattialakkaa. Lisätietoja pintakäsittelyaineista saat maalikaupasta.

Saunapaketin toimitus

Mahtuuko auto perille? Tätä tietoa Smartian myyjä varmistelee asiakkaalta toimitusta suunniteltaessa. Tyypillinen toimitus, eli rakennussarja, toimitetaan perille autonosturillisella (Hiab) kuorma-autolla. Tyypillisesti saunamökkitoimitus sisältää 3-4 pakettia. Paketin koko on rakennuksesta riippuen noin 5 x 1,2 x 0,6 m. (Pit. x Lev. x Kork.) Pakettien yhteispaino on rakennuksen koosta riippuen n. 3000–6000 kg.  Nosturi pystyy sijoittamaan paketit noin neljän metrin päähän autosta suoraan auton sivulle.

Kuorma-auton leveys on n. 2,5m, korkeus 4m ja pituus max. 13m. Ennen toimitusta on hyvä varmistaa paljonko mökkitiellä on leveyttä ja tarvittaessa raivata sitä. Jos tien kantavuus on huono, kannattaa toimitus ajoittaa jäisen maan aikaan. Hyvin suojatut tarvikepaketit säilyvät avaamattomina hyvin, vaikka rakentaminen alkaisi vasta kuukausien päästä. Varmista kuitenkin, että suojamuovit ovat säilyneet ehjinä ja tarvittaessa peitä paketit kevytpeitteellä.

Pihasaunan kiukaan valinta

Kiukaan valinta on yksi keskeisistä pihasaunan valinnoista. Smartian kiuasvalikoima koostuu tyypillisistä kotimaisten valmistajien kiukaista, joissa yhdistyvät hyvä laatu, helppo asennettavuus, sekä tyylikkyys. Lasiluukun kautta näkyvä tuli antaa saunaan tunnelmaa. Siksi kaikissa kiukaissamme on lasiluukku. Kun on kyse pihasaunan kiukaasta, on vedenlämmitin tärkeä varuste. Vedenlämmitin on tyypillisimmin joko kiukaan sivulla oleva tai piippuvesimalli. Vesisäiliöt ovat molemmissa 23–24 litran luokkaa.

Kiukaan koko määräytyy saunan tilavuuden mukaisesti. Hirsisauna vaatii sisäsaunaa isomman kiukaan ja lasipinnat lisäävät tehon tarvetta. Mitä enemmän kiviä, sitä pehmeämmät löylyt. Toisaalta mitä enemmän kiviä, sitä enemmän sauna vaatii lämmitysaikaa. Kiukaan valinta on siten aina jonkinlainen käyttötavan, tunnelman ja suunnitellun budjetin välinen kompromissi. Smartian myyjä osaa suositella juuri sinun käyttöösi sopivan kiukaan. Kiuasmalleja pääset näkemään mallisaunoihin asennettuna esittelypihoillamme Vantaalla ja Limingassa.

Kiukaan turvaetäisyydet saunassa

Turvaetäisyyksistä huolehtiminen on tärkeää, kun ollaan elävän tulen kanssa tekemisissä. Ne ovat myös asioita, jotka kiinnostavat rakennustarkastajaa. Smartian pihasaunamalleissa ja suositelluissa toimitussisällöissä turva-asia on huomioitu. Tyypillinen toimitus sisältää kiukaan alle tulevan lattiasuojan, joka on peltialusta, jossa on matalat säätöjalat. Lisäksi paketissa on tyypillisesti kiukaalle sopivat kiuasmallista suojaseinät, jotka kiertävät kiukaan kokonaan. Suojaseinä pienentää etäisyyksiä palaviin materiaaleihin ja näin kiuas menee pienempään tilaan. Kiukaan luukun eteen täytyy myös asentaa suojapelti suojaamaan lentäviltä kipinöiltä. Suojapelti kuuluu Smartian laajaan toimitussisältöön.   

Pihasaunaprojekti on aina mukava hanke, joka tarjoaa kestävää iloa arkeen ja juhlahetkiin. Rakensitpa sen valmiiksi itse tai tilaisitpa tontillesi valmissaunan, hankkeeseen kannattaa varata sopivasti aikaa, jotta rakennus palvelee mahdollisimman hyvin siinä tarkoituksessa mihin se on tarkoitettu. Smartia on kumppanisi sauna-asioissa. Seuraamme asiakastyytyväisyyttämme koko ajan. Meitä kiitetään hyvästä palvelusta ja laadukkaista tuotteista.

 

 

Liity Smartian rakentajapiiriin

Ideat, inspiraatiot ja vinkit rakentajalle. Liity Smartian rakentajapiiriin ja lähetämme sinulle kiinnostuksesi mukaista tietoa ja inspiraatiota rakennusprojektisi avuksi.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Ota yhteyttä

  Asiantunteva myyntimme apunasi päivästä yksi alkaen.

  Soita 010 574 5500 (Ma-Pe klo 8-16)

  Ota yhteyttä suoraan myyjään:

  Maija Suopanki
  Myyntipäällikkö autotallit ja hallit
  0503843036

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Elisa Aho
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0503845122

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Risto Pohjola
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0415068670

  whatsapp WhatsApp-viesti

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.