Rakennuslakiin tulee uudistus 2025, joka mahdollistaa alle 30m2 rakennusten rakentamisen ilman lupaa

Suomessa tulee vuoden 2025 alusta käyttöön uusi rakennuslupauudistus, joka sallii alle 30 neliömetrin suuruisten rakennusten rakentamisen ilman rakennuslupaa. Eduskunta hyväksyi rakentamislain 1.3.2023. Tämän hetken tiedon mukaan se tulee voimaan 1.1.2025. Voimaantuloa on siirretty vuodella alkuperäisestä aikataulustaan. Tämä uudistus tuo helpotusta erityisesti pientalorakentajille ja mökkien omistajille, jotka haluavat lisätä kiinteistölleen esimerkiksi saunan, kotitoimiston, harrastetilan, varaston tai vaikkapa pienen huvimajan. Tärkeimmät asiat, jotka liittyvät alle 30 neliömetrin rakennuksiin ilman rakennuslupaa, ovat seuraavat:

1. Kokorajoitus:

Rakennuksen pinta-ala saa olla enintään 30 neliömetriä ilman lupaa.

2. Rakennusoikeusvaatimus:

Jotta pääset hyödyntämään tätä, kiinteistöllä täytyy olla vapaata rakennusoikeutta vähintään rakennettavien rakennusten neliömäärän verran.

3. Rakennuksen sijoitus:

Rakennuksen on sijoituttava kiinteistölle oikein suhteessa tontin rajoihin ja muihin rakennuksiin. Rakennuksen on myös täytettävä kaavamääräykset ja muut mahdolliset paikalliset säädökset.

4. Rakennuksen tarkoitus:

Laki määrää ilman lupaa rakennettavan rakennuksen käyttötarkoituksen. Tällainen rakennus voi olla esimerkiksi varasto, aitta, pihasauna, etätyötila tai vierashuone.

5. Rakennusvalvonta ja ilmoitusvelvollisuus:

Vaikka rakennuslupaa ei tarvita, on rakennuksesta tehtävä ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan. Ilmoitusvelvollisuuden tarkoituksena on varmistaa, että rakennus täyttää kaikki vaaditut kriteerit.

6. Naapurien kuuleminen:

Naapureilla on mahdollisuus antaa kommentteja ja vastalauseita ilmoituksen johdosta. Kunnan rakennusvalvonta tarkistaa, ettei naapureilla ole perusteltuja vastalauseita ennen rakennuksen rakentamisen aloittamista.

Tämä uudistus on merkittävä helpotus erityisesti mökkirakentajille ja pientalorakentajille. Se vähentää byrokratiaa ja nopeuttaa rakentamisprosessia, kun rakennuslupaa ei tarvita. Kuitenkin on tärkeää huomata, että kaikkien paikallisten sääntöjen ja määräysten on silti täytyttävä, jotta rakennusprosessi sujuu ongelmitta.

Lopullinen toteutustapa vielä epäselvä

Lakimuutoksen lopullinen soveltamistapa on vielä epämääräinen, eikä tarkkoja ohjeistuksia käytännöistä ole saatavilla. Me Smartiassa seuraamme aihetta mielenkiinnolla ja kerromme käytännöistä kun tiedämme lisää. Mikäli sinulla on tällaisen rakennuksen rakentaminen mielessä, niin nyt on hyvä aika aloittaa suunnittelu.

Tutustu ja inspiroidu Smartian alle 30m2 rakennusten ideamallistosta täältä >>

Liity Smartian rakentajapiiriin

Ideat, inspiraatiot ja vinkit rakentajalle. Liity Smartian rakentajapiiriin ja lähetämme sinulle kiinnostuksesi mukaista tietoa ja inspiraatiota rakennusprojektisi avuksi.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Ota yhteyttä

  Asiantunteva myyntimme apunasi päivästä yksi alkaen.

  Soita 010 574 5500 (Ma-Pe klo 8-16)

  Ota yhteyttä suoraan myyjään:

  Maija Suopanki
  Myyntipäällikkö autotallit ja hallit
  0503843036

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Elisa Aho
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0503845122

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Risto Pohjola
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0415068670

  whatsapp WhatsApp-viesti

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.