Kuinka pääsen alkuun laajennushankkeessa?
Meiltä kysytään useasti, miten laajennushanke pitäisi laittaa liikkeelle ja mitä pitäisi selvittää ennen kuin hankkeeseen uskaltaa ryhtyä. Aloittaminen voikin tuntua yllättävän monen mielestä vaikealta.
Insinööri (AMK) Timo Mattila työskentelee suunnittelijana ja teknisenä asiantuntijana Smartiassa ja koosti oheisen artikkelin vastaamaan mielessä pyöriviin kysymyksiin.
Määrittele tarpeesi hyvin
Mieti, miksi haluat laajentaa taloa ja mitä tarvitset uudelta tilalta. Onko se lisää makuuhuoneita, suurempi olohuone, varastotilaa vai jotain muuta? Kannattaa ajatella uusien tilojen käyttöä myös elämäntilanteen muututtua. Jos nyt tarvitaan lastenhuoneita, niin minkälaisia tiloja tarvitaan, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa. Laajennustarpeen yhteydessä voi olla hyvä aika myös muuttaa talon teknisiä ratkaisuja. Tarvitaanko uudelle tekniikalle kuten maalämpökoneelle tai vesi-ilmalämpöpumpulle tiloja laajennusosasta? Tilojen monikäyttöisyys ja mahdollinen myöhemmin tapahtuva muokkaaminen kannattaa pitää mielessä. Siksi esimerkiksi kevyillä väliseinillä toteutetut huonejaot voi olla hyvä ratkaisu.
Selvitä rakennusmääräykset
Onko tontillasi rakennusoikeutta jäljellä? Vain sen puitteissa voit laajentaa. Mahdollisista pienistä rakennusoikeuden tai merkityn rakennusalueen ylityksistä kannattaa keskustella paikallisen rakennusviraston kanssa. Naapuritalon läheisyys voi asettaa vaatimuksia laajennusosan rakenteiden palomääräyksille.
Budjetoi ja suunnittele
Tilojen suunnittelulla ja toteutustavalla voi vaikuttaa merkittävästi laajennushankkeen kustannukseen. Tekniikka, sisustusratkaisut ja ulkopuolisen työn käyttö ovat hankkeen merkittäviä
kustannuksia. Määrittele oma tavoitebudjettisi ja kerro siitä Smartian asiantuntijamyyjälle, niin hän osaa kanssasi arvioida onko se toteutumiskelpoinen ja millä edellytyksillä.
Laajennushankkeissa on aina syytä varautua myös yllätyksiin ja näitä varten on jätettävä jopa 10 % ”varabudjetti”.
Laajennuspaketin sisältö
Smartian laajennuspaketti sisältää rakennusluvan hakemista varten tarvittavat lupakuvat, rakennuksen toteutukseen tarvittavat rakennekuvat ja laajennusosan rakennustarvikkeet levypinnalle asti precut-toimituksena. Precut tarkoittaa määrämittaan tehtyjä ja merkittyjä rungon valmisosia, joiden ansiosta pystyttäminen on helppoa ja nopeaa.
Palkkaa ammattilaiset
Smartia suunnittelee ja toimittaa laajennuspaketit talopakettien tyyliin. Useimmissa tapauksissa asiakas huolehtii pystytyksestä itse. Rakennusaikaiseen toteutuksen ja suunnitelmien yhteensovittamiseen asiakkaan on palkattava vastaava mestari. Smartian verkostojen kautta on monesti löytynyt sopiva asentaja tai vastaava mestari.
Hanki luvat
Laajennushanke tarvitsee aina rakennusluvan. Hyvä tapa on esitellä suunnitelma kaupungin tai kunnan rakennusvalvonnalle ja pyytää heiltä lausuntoa asiasta ennen virallista rakennusluvan hakemista. Näin toimiessa vältyt myöhemmiltä korjaustarpeilta suunnitelmissa ja saat luvat nopeammin. Rakennusluvan käsittelyajat vaihtelevat vuodenajan ja paikkakunnan mukaan. Tyypillinen luvan myöntämisaika hakemisesta on noin 4–6 viikkoa.
Rakentamisvaihe alkaa
Kun lupa on myönnetty, Smartian asiakaspalvelu hoitaa toimitustesi aikataulutuksen toiveesi mukaan. Hankkeesi lähtee käyntiin. Laajennuksesi koosta riippuen, asiakkaamme ovat tyypillisesti päässeet nauttimaan uusista tiloista noin 3–4 kuukauden kuluttua rakennusluvan myöntämisestä.
Haaveissa talolaajennus – Mistä kannattaa aloittaa?
Smartian mallistoon tutustuminen auttaa inspiroitumaan erilaista talolaajennusratkaisuista. Kun haaveissa on uusi omakotitalon laajennus, niin tutustukaa Smartian sivuilla mallistoon ja tulkaa käymään vaikka paikan päällä toimistoissa joko Oulussa, Raahessa, Ylivieskassa tai Vantaalla. Kannattaa ottaa yhteyttä myyjiimme etukäteen ja sopia tapaamisaika toimistolla vierailua varten.
– Meidän luoksemme kannattaa ehdottomasti tulla toimistolle juttelemaan kasvotusten. Näin voimme esimerkiksi yhdessä piirtää sinun tarpeitasi vastaava kokonaisuus.