Smartia selvitteli asiaa rakennusvalvonnoista ympäri Suomen.
Me Smartiassa työskentelemme päivät erilaisten piharakentajien ja isompien rakennusten rakentajien kanssa ja meiltä kysytään jatkuvasti vuoden 2025 alusta voimaan tulevan uuden rakennuslain määräyksistä. Lähinnä siinä rakentajia kiinnostaa lupaus rakentaa alle 30m2 pihasauna, aitta tai kesäkeittiö ilman rakennuslupaa. Yritämme ohjeistaa asiakkaitamme tässä asiassa, vaikka se on asian keskeneräisyyden vuoksi vaikeaa. Selvitimme miten rakennusvalvonnat eri puolilla Suomea ohjeistavat toimimaan eri muutostilanteissa ja koostimme vastauksista tämän artikkelin.
Ohjeistukset epätarkkoja ja muutoksiakin on tulossa
Meille kerrottiin, että lakiin on tehty vielä muutosehdotuksiakin, joten epäilemme, onkohan tilanne täysin selvää vielä vuoden loppupuolellakaan.
Lain voimaantuloa on jo kerran siirretty vuodella. Voiko se siirtyä vielä uudelleenkin? Ymmärsimme että kun rakentamislain asetus on tullut, kunnat tekevät omat rakennusjärjestyksensä, joka ohjaa kunnan sisällä tapahtuvaa rakentamista. Ohjeistuksia siis saadaan vielä odottaa.
Jos rakennetaan alle 30m2 rakennus, niin tarvitseeko tehdä toimenpideilmoitus, jos ei rakennuslupaa enää tarvita?
Meille kerrottiin, että toimenpideilmoitus on näillä näkymin poistumassa kokonaan, eli luvitus koostuu jatkossa rakentamis- ja sijoittamisluvasta. Vaikka rakentamis- ja sijoittamislupaa ei tarvittaisi, hanke voi edellyttää poikkeuslupaa. Erityisesti rantarakentamisessa näitä tullaan tarvitsemaan. Meitä kehotettiin muistuttamaan asiakkaita siitä, että verottajalle täytyy tehdä aina ilmoitus uusista rakennuksista kiinteistöverotusta varten. Ehkäpä tähänkin asiaan saadaan yhteinen toimintamalli, miten ilmoittaminen helposti hoituu.
Mikä on alle 30m2 rakennus? Miten neliöt lasketaan?
Terasseja ei yleensä lasketa mukaan rakennuksen kerrosalaan, kun ne ovat avoimia eli ilman seiniä. Tässä on kuitenkin hyvä tarkistaa paikalliset määräykset ja rakennusjärjestys, koska käytäntö voi vaihdella kunnittain. Myöskään alle 50m2 katosta ei katsota rakennukseksi. Yleinen tulkinta näyttäisi olevan, että alle 30m2 rakennuksen ja alle 50m2 katoksen voi yhdistää.
Tarvitaanko naapurien kuulemisia?
Tässä asiassa tuntuu olevan eroavaisuuksia. ”Ei tarvita”, ”Naapurien kuuleminen tarvitaan jatkossakin”, ”Naapurien kuulemisen tarpeen arvioi rakennusvalvonta tapauskohtaisesti”, ” Silloin ei tarvitse naapurin kuulemisia, jos rakennus on rakennettu kaavan mukaiselle rakennuspaikalle ja vähintään 5 m naapurin rajasta”.
Me ainakin Smartiassa tulemme hyvän naapurisovun ylläpitämiseksi suosittelemaan naapurien tiedottamista, vaikka sitä ei virallisesti vaadittaisikaan.
Entä jätevesiasiat?
Tällä hetkellä kantoveden ja saunakaivon asentamiseen ei yleisesti tarvita erillistä LVI-selvitystä. Toisella paikkakunnalla viemäriinkin saa liittyä ilman lupahakemusta. Osalla kaava-alueista vaaditaan imeyttävän saunakaivon sijasta joko umpikaivoa tai rakennuksen liittämistä viemäriverkkoon. Miten jatkossa? Tämä asia tuntuu olevan vielä epäselvä ja rakennusvalvonnat odottavat selkiytyksiä siitä, mitä uuteen rakennusjärjestykseen asiasta kirjoitetaan. Riittävästä jätevesiratkaisusta säädetään kuntien jätevesiasetuksessa sekä ympäristöjärjestyksissä, joihin on syytä perehtyä.
Kannattaako lupavapauden vuoksi siirtää hanketta?
Me Smartiassa lupaamme auttaa lupa-asioissa ja toimitamme aina hyvät dokumentit lupahakemusta varten. Ei se luvan hakeminen ole tällä hetkelläkään niin vaikea homma, että hanketta kannattaisi siirtää sen vuoksi. Entä kustannus? Rakennusluvan hinta esimerkiksi pihasaunahankkeissa on melko pieni. Tyypillisesti se on 150-300€. Sen minkä ehkä ensi vuonna lupahakemuksessa säästät, saatat maksaa toisessa kohti kalliimpina materiaaleina. Tällä hetkellä esimerkiksi puun hinta on melko edullinen ja näköpiirissä on, että se tulee rakentamisen vilkastuessa ja esimerkiksi Ukrainan jälleenrakentamisen myötä nousemaan jopa merkittävästi. Pohjoismainen laatupuu tulee olemaan haluttua tavaraa Euroopassa ja USA:ssakin.
Näille pitää jatkossakin olla lupa:
- asuinrakennus
- kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä olevan rakennus
- kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos
- yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä
- vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
- vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
- energiakaivo
- erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle