Alle 30m2 rakennus ilman rakennuslupaa – Milloin muutos tulee?

Maankäyttö- tai rakennuslain (MRL) tuleva uudistus on ollut omakotiasumista, mökkeilyä ja monenlaista rakentamista harjoittavien suomalaisten seurannassa jo vuosia. Kiinnostavinta muutoksessa on se, että jatkossa alle 30 neliön rakennuksille ei tarvita lainkaan rakennuslupaa. Pihasaunojen, aittojen, pienten autotallien ja kesäkeittiöiden rakentajille tämä tuo hieman helpotusta. Samoin alle 50 neliön katoksen saa rakentaa ilman lupaa.

Mitä tahansa ei saa rakentaa

Ilman lupaa rakentaminen koskee muita kuin vakituiseen asumiskäyttöön tulevia rakennuksia. Muistettava on myös, että jatkossakin tontilla olevaa rakennusoikeuden määrää tulee noudattaa. Samoin rantarakentamisen määräyksistä, rakentamisalueiden rajoista ja muista kaavan ja rakentamiskunnan antamista määräyksistä tulee huolehtia.


Venla 17 pihasaunamökki on kaunis niin sisältä kuin ulkoa.

Vielä pitää odottaa

Lain voimaantuloa joudutaan kuitenkin vielä hieman odottelemaan, sillä sen voimaantuloa siirrettiin vuodella ja tämänhetkisen tietämyksen mukaan sitä aletaan soveltamaan 1.1.2025 jälkeen. On selvää, että tämä saa monet rakentajat liikkeelle ja kesä 2025 tulee olemaan kova rakennuskesä. Voi olla, että tuolloin teollisuuden kapasiteetti voi käydä ylikierroksilla ja asentajista on pulaa. Ehkäpä rakentamista ei kannata lupa-asian vuoksi siirtää 2025-vuodelle. Ei luvan hakeminen niin työlästä ole. Juuri nyt on olemassa monta syytä, miksi nyt on hyvä aika rakentaa. Kustannustaso on korona-ajan huipuista laskenut, vapaata työvoimaa riittää asennustöihin, rakennuslupakäsittelyssäkään ei ole ruuhkaa ja tuotteiden saatavuus on hyvä.


Hallitus antoi rakentamislakiesityksen eduskunnalle 15.9.2022. Eduskunta hyväksyi rakentamislain 1.3.2023. Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025. (https://ym.fi/maankaytto-ja-rakennuslaki)

Tutustu meidän alle 30m2 rakennuksiin täältä.

Liity Smartian rakentajapiiriin

Ideat, inspiraatiot ja vinkit rakentajalle. Liity Smartian rakentajapiiriin ja lähetämme sinulle kiinnostuksesi mukaista tietoa ja inspiraatiota rakennusprojektisi avuksi.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.

  Ota yhteyttä

  Asiantunteva myyntimme apunasi päivästä yksi alkaen.

  Soita 010 574 5500 (Ma-Pe klo 8-16)

  Ota yhteyttä suoraan myyjään:

  Maija Suopanki
  Myyntipäällikkö autotallit ja hallit
  0503843036

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Elisa Aho
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0503845122

  whatsapp WhatsApp-viesti

  Risto Pohjola
  Myynti, pihasaunat ja mökit
  0415068670

  whatsapp WhatsApp-viesti

   Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.